Your browser doesn't support or has enabled JavaScript! JavaScript is required for this site to fully function!

Freelancer worden in de zorg


Waar een aantal jaren geleden nog grote reorganisaties plaatsvonden bij ziekenhuizen en zorginstellingen is er vandaag de dag een groot tekort aan zorgpersoneel. Medewerkers die vroeger in dienst waren, kiezen er steeds vaker voor om te freelancen in de zorg. Als freelancer heb je meer vrijheid en ontvang je over het algemeen hogere verdiensten voor hetzelfde werk.

Starten als freelancer in de zorg

Om succesvol te starten als freelancer en schijnzelfstandigheid te voorkomen geven wij jou een aantal tips om freelance zorgprofessional te worden. Als freelance zorgprofessional heb je namelijk naast het ondernemerschap te maken met extra wet- en regelgeving die er voor bijdragen dat de zorg veilig blijft voor iedereen.
Freelancen met of zonder KvK inschrijving
Om een factuur te kunnen versturen aan opdrachtgevers heb je een KvK nummer nodig of kun je jezelf registreren bij een platform zoals Verloning.nl. Kies je voor een KvK inschrijving dan ben je zelf verantwoordelijk voor alle Belastingaangiftes en administratieve lasten die horen bij het ondernemerschap. Bij Verloning.nl wordt je hier volledig in ontzorgd en kun je alles zelf eenvoudig online regelen. Hier draag je slechts een commissie van 5% voor af.

Inschrijven in het BIG Register als freelancer

Ben je apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, verloskundige, tandarts of verpleegkundige dan ben je verplicht om jezelf te registeren bij het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). De wet BIG is bedoeld om de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bevorderen en te bewaken en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Daarom staan er in de wet bepalingen over zaken als titelbescherming, registratie, herregistratie, voorbehouden handelingen en tuchtrecht.

Succesvol freelancen in de zorg

Wanneer je gaat freelancen in de zorg moet je zelf op zoek naar opdrachtgevers. Met een KvK inschrijving zijn hier eisen aan verbonden zoals het voor tenminste drie opdrachtgevers per jaar werkzaam moeten zijn. Bij de dienstverlening van Verloning.nl is dit niet van toepassing.
Het meeste werk voor freelancers kun je vinden bij zorginstellingen die verzekerde zorg bieden. Dit wil zeggen dat de kosten van de zorg (deels) vergoed worden door de zorgverzekering van de cliënt. Meld je diensten dus aan bij toegelaten zorginstellingen zoals een thuiszorgorganisatie, verpleeghuis, ziekenhuis of bemiddelingsbureau. Deze zijn eenvoudig te vinden via het internet.


Freelance tarieven in de zorg

Als freelancer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van jouw tarief. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde vrije beroepsgroepen in de zorg namelijk een maximumtarief. Dit geldt bijvoorbeeld voor logopedisten, chirurgen, psychiaters en orthodontisten.
Indien je zelf je uurtarief kunt bepalen, is het verstandig om hierbij bedachtzaam te werk te gaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de LoonWijzer voor een overzicht van gangbare tarieven in de zorg. Het belangrijkste is dat je een marktconform uurtarief hanteert.


Freelancen zonder zorgen

Als freelancer bepaal je zelf je zekerheden zoals het opbouwen van vakantiegeld, verzekeringen en pensioen. Bij Verloning.nl kun je dit heel eenvoudig online zelf regelen door bepaalde keuzes aan te vinken of uit te zetten. Ga hier uiteraard verstandig mee om want een goede freelancer denkt ook aan de toekomst! Kies je niet voor Verloning.nl dan zijn er vele pensioen en verzekeringsproducten op de markt die hier ook in kunnen voorzien.

Freelancen in de zorg met modelovereenkomsten

Binnen de zorg is het verplicht om te werken met modelzorgovereenkomsten. Zo weet de Belastingdienst zeker dat alle noodzakelijke gegevens en afspraken zijn opgenomen in de zorgovereenkomst en voorkomt de kans op schijnzelfstandigheid. De opdrachtgever beschikt in 99% van de gevallen over een eigen modelovereenkomst die je samen met de budgethouder afsluit.


Belangrijke belangenorganisaties en platformen voor de zorg

  • V&VN - Beroepsvereniging van zorgprofessionals
  • Nursing
  • De ZorgProfessional
  • Klachtenportaal Zorg

Direct Freelancer worden zonder KvK via Verloning.nl? Schrijf je gratis in!